??????? huidige stand van zaken
  • Sukaisa een betere toekomst Sukaisa gaat helpen
  • Sukaisa samen sterk Sukaisa gaat helpen
  • Sukaisa iedereen naar school Sukaisa gaat helpen
  • Sukaisa samen sterk Sukaisa gaat helpen

Charity Center

huidige stand van zaken

Ugolwe Primary School, Mumias
De renovatie van 4 klaslokalen is inmiddels afgerond. De school heel er ruime en lichte klaslokalen gekregen. De is nu een voorbeeld voor de hele regio, een Center of Excellence.

Hafoland Kleuterschool, Naitiri
Bij de inmiddels nieuw gebouwde basisschool zou Sukaisa zorgdragen voor de komst van een kleuterschool. Besloten is eerst de basisschool te bouwen. De school is prachtig geworden, precies zoals een school zou horen te zijn. De ouders hebben een grote bijdrage geleverd. Dat ging niet al te makkelijk, gezien de droogte in het gebied, De ouders hadden zelf amper te eten. Om de kleuterschool te bouwen moeten de ouders nu eerst wachten op de nieuwe oogst om hun bedrage te kunnen leveren. Ondanks dat het geld al in 2010 ingezameld is, hebben we besloten om toch op de ouders te wachten en hen de kans te geven hun eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Dit ten behoeve van de duurzaamheid van het project. De fundering van de kleuterschool is al gelegd. De kleuters hebben inmiddels al wel les in een lokaal in de basisschool. Zo zie je maar dat het wel Afrika blijft; sommige projecten zijn snel afgerond, anderen laten wat langer op zich wachten....

St. Theresa's GIRLS Secondary School, Kimilili
In juli 2012 stonden 100 dames en meisjes aan de startlijn van de HELDEN RACE Amsterdam om 6 km te lopen, te rennen en hebben daarbij 37.104 euro ingezameld. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe multifunctionele eetzaal, nieuwe keuken en voorraadkamer. Dit project zal eerdaags afgerond worden.

Youth Polytechnic School, Chesikaki
In de tweede helft van 2012 is benodigde 30.000 ingezameld voor de komst van een vakschool in Chesikaki. Er is veel armoede en werkloosheid. Kinderen moeten een vak leren om enige kans te hebben op werk. Aangezien in Kenia veel mensen verhuizen van een lemen hutje naar een stenen huisje is er dringend behoefte aan vaklui. De overheid heeft inmiddels het stuk land voor de school gekocht en het voorlopige schoolbestuur druk bezig met de voorbereidingen. Op korte termijn zal een start gemaakt worden met de bouw. De school gaat Youth Polytechnic School heten.

Evaluatiegesprek 
Afgelopen december is er een evauluatiegesprek geweest over de gedane projecten met Roel en Marianne Meijers van stichting Harambee; beide partijen hebben de samenwerking als zeer effectief, aanvullend en prettig ervaren. Als gevolg daarvan is besloten om in 2013 wederom nieuwe projecten samen te delen. Harambee en Sukaisa gaan zich inzetten om van al bestaande scholen in West-Kenia Centers of Excellence te maken.

Werkbezoek
Van 26 jan tot 1 feb 2013 is Maddy op werkbezoek in Kimilili, West-Kenia. Samen met Marianne en Roel Meijers van Stichting Harambee wordt een bezoek gebracht aan de gerenoveerde en in aanbouw zijnde scholen. Verslag van dit bezoek zal te lezen zijn in de Sukaisa Newsletter voorjaar 2013.